Hoe is horseball ontstaan?

Horseball is eeuwen geleden ontstaan, in wat vandaag het Midden en het Verre Oosten is. Toen was het een oorlogsspel, en als "bal" werd gebruik gemaakt van het hoofd van een overwonnen vijand. Later evolueerde het naar een ontspanningssport, en gebruikte men de resten van kleine dieren zoals geiten of schapen. De roots van deze variant, die Kokpar(buzkashi) genoemd wordt, vinden we terug bij de Kazakken. Horse-ball zoals we het vandaag kennen is 20 jaar geleden in Frankrijk ontstaan. Vandaag de dag wordt er wel met een gewone bal gespeeld.

Wat is Horseball?

Horseball is een teamsport waarbij snelheid en lenigheid een grote rol speelt. Door het plezier van de ruiters en door de snelheid en lenigheid wordt het een zeer uitdagende en spannende sport. Het wordt gespeeld door kinderen en volwassenen.

Het reglement van deze sport is streng met respect voor het paard en ruiter en er wordt ook voldaan aan  veiligheid voor ruiter en paard.

Horseball is een mix van een aantal sporten zoals basketbal, rugby en voltige. Hierbij is ook de snelheid, het overspelen en de lenigheid  van groot belang.

Het spel werd voor het eerst in Frankrijk gespeeld waar iedereen zo enthousiast  werd dat het zich verder ontwikkelde in heel Europa. Al snel werden er dan ook nationale kampioenschappen gespeeld. Horseball wordt op dit moment ook gespeeld in Aregentinië ,Duitsland, Oostenrijk, Belgie, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Portugal en natuurlijk Nederland. 

Het spel

Een wedstrijd duurt 20 minuten. 2 maal 10 minuten met een rust van 3 minuten. Iedere spelleider mag 1 time-out vragen van ieder 30 seconden per helft.

Een team bestaat uit 6 ruiters en 6 paarden, 4 op het veld en 2 in reserve langs de spellijn. De bal moet minimaal 3 maal overgespeeld worden na verschillende spelers en dan mag er gedoeld worden.

De bal heeft 6 leren handvaten waardoor je de bal makkelijk kunt oprapen en afpakken van een andere speler. De speler moet in de minimaal gang stap zijn om de bal te mogen oprapen en hij mag hem niet langer in handen houden dan 10 seconden.

Er zijn 2 scheidsrechters, een op het paard en een aan de zijlijn. Die zorgen dat het spel eerlijk en vooral ook veilig verloopt. Bij een overtreding kan men 3 verschillende penalty’s krijgen. De scheidsrechter kan ook een speler straffen met een gele of rode kaart.

Horseball Icon

HORSEBALL

Logo Quanto Horse

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates